Sattusin hiljuti lugema üht huvitavat artiklit tänapäeva
toitumismüütidest. Teen siinkohal sellest ka lühikese kokkuvõtte.
Kui inimesed usuvad kõike seda, mis tuleb meediast, siis
ongi väga lihtne neile kinnistada seda “tõde”, mida ülevalt poolt neile ette
antakse. Kuid soovitav on ka ise veidi ringi vaadata ning maid uurida, sest
paljudel juhtudel ei ole see mitte tõde, mis meediast tuleb vaid seda on
väänatud täpselt sinnapoole, kes tellis uuringu või kellele see kasulik on…
Ehk siis 11 suurimat valet toitumise kohta, mida meile on
imikust peale “söödetud”:
1. Munad on ebatervislikud.
Toitumisalastel spetsialistidel on märkimisväärne edu olnud
tembeldada väga väärt toiduained rahvale deemonlikult kahjulikuks. Halvimaks
näiteks võib siinkohal tuua munad, mis juhtumisi sisaldavad palju kolesterooli
ja tänu sellele tembeldati nad kohe riskifaktoriks haigestuda
südamehaigustesse.
Viimasel ajal on aga tõestatud vastupidist, et toidus
esinev koleseterool ei tõsta vere kolesteroolitaset.
Tegelikult on hoopis nii, et munad tõstavad veres head kolesterooli ja need ei
ole seotud kuidagi suurendatud südamehaiguste riskiga.
2. Küllastunud rasvad on halvad.
Mõni aastakümme tagasi otsustati, et südamehaiguste
epideemia põhjuseks on liigne rasvade tarbimine ja seda just küllastunud
rasvade tarbimine. See põhines puudulikel uuringutel ja poliitilistel otsustel, mis
nüüdseks on osutunud täiesti valeks. Uuemad uuringud on näidanud, et
küllastunud rasvad ei põhjusta südamehaigusi. Looduslik toit, mis sisaldab
rikkalikult küllastunud rasvu, on hoopis kasulik.
Idee, et inimtoidu peamiseks koostiseks on teravili,
ei oma mingit mõtet. Teraviljades on väga vähe toitaineid võrreldes teiste
tõeliste toiduainetega nagu köögiviljad. Gluteeni-sisaldusega teraviljad võivad
viia aga hoopis erinevate terviseprobleemideni.
4. Süües palju valku, on see halb luudele ja neerudele.
Väidetavalt kõrge valgusisaldusega toitumine põhjustab
osteoporoosi ja neeruhaigusi. Tõsi on see, et valkude söömine suurendab
kaltsiumi eritumist luudest LÜHIAJALISELT, kuid pikemas perspektiivis näitavad
uuringud aga vastupidist mõju.
Pikemas perspektiivis on valgul hoopis luude tugevdav mõju
ning vähendab luumurdude teket. Lisaks ei näita uuringud neeruhaigusi põdevatel
muidu tervetel inimestel üldse mingit seost kõrge valgusisalduse toitumisega.
5. Madala rasvasisaldusega toidud on teile head.
Madala rasvasisaldusega toidud on tavaliselt kõrgtöödeldud
tooted, mis on täis topitud erinevaid magusaineid ning on hoopis väga ebatervislikud.
6. Päeva jooksul tuleks süüa palju väikeseid toidukordi.
See, et päeva jooksul tuleks süüa palju väikeseid toidukordi
selleks, et “hoida ainevahetus kiirena”, on väga visa müüt ja sellel ei ole
tegelikku tõepõhja. Tõsi on see, et söömine kiirendab veidikene ainevahetust
seedimise käigus, aga selle kiiruse määrab ära KOGU söödud toidukogus, mis
määrab kasutatud energia koguse, mitte söögikordade arv.
7. Süsivesikud peaksid olema suurimad kalorite allikad.
Peamine seisukoht on senini olnud see, et kõik peaksid
harrastama madala rasvasisaldusega toitumist, kus süsivesikute osakaal on
50-60% kogu kaloraažist (mõelge üldtuntud toitumispüramiidi peale). Selline
toitumine aga põhineb peamiselt teraviljadest ja suhkrutest ning väga vähesel
määral rasvaseid toitaineid nagu liha ning munad. Selline toitumine võib sobida
üksikutele inimestele, peamiselt neile, kes oma loomult ongi kõhnad. Aga neile,
kes on rasvunud, on diabeetikud või koguni metaboolse sündroomiga, on selline
kogus süsivesikuid lausa ohtlik.
Meil on vaja saada nii Omega-6 kui ka Omega-3 rasvhappeid
õiges vahekorras. Üleliigne Omega-6 rasvhapete söömine taime- ja seemneõlide
läbi võivad viia südamehaigusteni. Omega-3 rasvhapete kohta loe lisaks siit.
9. Toitumine, milles on vähe süsivesikuid, on tervisele
ohtlik.
Võrreldes madala rasvasisaldusega toitumisega on madala
süsivesikutega toitumine tegelikult lihtsam, efektiivsem ja tervislikum viis
kaalu alandamiseks, et anda tagasikäik ainevahetushaigustele.
10. Suhkur on ebatervislik, see sisaldab “tühje” kaloreid.
Üldiselt arvatakse, et suhkur on seetõttu kahjulik, kuna
sisaldab nn tühje kaloreid. See on tõsi, suhkrus on palju toitaineteta
kaloreid, aga see on alles jäämäe tipp. Suhkru kahjulikud mõjud tühjadest
kaloritest on palju suuremad, kui räägitakse. Suhkur hävitab laastavalt meie
ainevahetuse ja on kaalutõusu ning teiste tõsiste haiguste hüppelauaks.
11. Kõrge rasvasisaldusega toitumine teeb paksuks.
See tundub kuidagi intuitiivne, et süües rasvu, muutume
paksuks. See ollus, mis koguneb meie naha alla, muutes meid pealtvaadatuna
pehmeks ja paistes olevaks, on rasv. Seega … süües rohkem rasva, peaksime me
olema pehmemad ja paksemad. Kuid see ei ole üldse nii lihtne, vaatamata
sellele, et rasvas on grammi kohta rohkem kaloreid (ca´ 9,3kcal ) kui
süsivesikutes (ca´ 4kcal) või valgus (ca´4 kcal), siis kõrge rasvasisaldusega
toitumine ei tee meid paksuks.
Tegelikkus on see, et toitumine, milles on palju rasva
ja vähe süsivesikuid, põhjustab palju suurema kaalukao kui dieet, milles
on vähe rasvu.
***
Täies pikkuses artiklit koos viidetega teaduslikele
uuringutele saab lugeda Hingepeegli lehel.








Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar