teisipäev, 25. juuni 2013

11 müüti toitumise kohta

Sattusin hiljuti lugema üht huvitavat artiklit tänapäeva toitumismüütidest. Teen siinkohal sellest ka lühikese kokkuvõtte.

Kui inimesed usuvad kõike seda, mis tuleb meediast, siis ongi väga lihtne neile kinnistada seda “tõde”, mida ülevalt poolt neile ette antakse. Kuid soovitav on ka ise veidi ringi vaadata ning maid uurida, sest paljudel juhtudel ei ole see mitte tõde, mis meediast tuleb vaid seda on väänatud täpselt sinnapoole, kes tellis uuringu või kellele see kasulik on…

Ehk siis 11 suurimat valet toitumise kohta, mida meile on imikust peale “söödetud”:

1. Munad on ebatervislikud.
Toitumisalastel spetsialistidel on märkimisväärne edu olnud tembeldada väga väärt toiduained rahvale deemonlikult kahjulikuks. Halvimaks näiteks võib siinkohal tuua munad, mis juhtumisi sisaldavad palju kolesterooli ja tänu sellele tembeldati nad kohe riskifaktoriks haigestuda südamehaigustesse.
Viimasel ajal on aga tõestatud vastupidist, et toidus esinev koleseterool ei tõsta vere kolesteroolitaset. Tegelikult on hoopis nii, et munad tõstavad veres head kolesterooli ja need ei ole seotud kuidagi suurendatud südamehaiguste riskiga.

2. Küllastunud rasvad on halvad.
Mõni aastakümme tagasi otsustati, et südamehaiguste epideemia põhjuseks on liigne rasvade tarbimine ja seda just küllastunud rasvade tarbimine. See põhines puudulikel uuringutel ja poliitilistel otsustel, mis nüüdseks on osutunud täiesti valeks. Uuemad uuringud on näidanud, et küllastunud rasvad ei põhjusta südamehaigusi. Looduslik toit, mis sisaldab rikkalikult küllastunud rasvu, on hoopis kasulik.

3. Kõik peaksid sööma teravilju.
Idee, et inimtoidu peamiseks koostiseks on teravili, ei oma mingit mõtet. Teraviljades on väga vähe toitaineid võrreldes teiste tõeliste toiduainetega nagu köögiviljad. Gluteeni-sisaldusega teraviljad võivad viia aga hoopis erinevate terviseprobleemideni.

4. Süües palju valku, on see halb luudele ja neerudele.
Väidetavalt kõrge valgusisaldusega toitumine põhjustab osteoporoosi ja neeruhaigusi. Tõsi on see, et valkude söömine suurendab kaltsiumi eritumist luudest LÜHIAJALISELT, kuid pikemas perspektiivis näitavad uuringud aga vastupidist mõju.
Pikemas perspektiivis on valgul hoopis luude tugevdav mõju ning vähendab luumurdude teket. Lisaks ei näita uuringud neeruhaigusi põdevatel muidu tervetel inimestel üldse mingit seost kõrge valgusisalduse toitumisega.
5. Madala rasvasisaldusega toidud on teile head.
Madala rasvasisaldusega toidud on tavaliselt kõrgtöödeldud tooted, mis on täis topitud erinevaid magusaineid ning on hoopis väga ebatervislikud.

6. Päeva jooksul tuleks süüa palju väikeseid toidukordi.
See, et päeva jooksul tuleks süüa palju väikeseid toidukordi selleks, et “hoida ainevahetus kiirena”, on väga visa müüt ja sellel ei ole tegelikku tõepõhja. Tõsi on see, et söömine kiirendab veidikene ainevahetust seedimise käigus, aga selle kiiruse määrab ära KOGU söödud toidukogus, mis määrab kasutatud energia koguse, mitte söögikordade arv.

7. Süsivesikud peaksid olema suurimad kalorite allikad.
Peamine seisukoht on senini olnud see, et kõik peaksid harrastama madala rasvasisaldusega toitumist, kus süsivesikute osakaal on 50-60% kogu kaloraažist (mõelge üldtuntud toitumispüramiidi peale). Selline toitumine aga põhineb peamiselt teraviljadest ja suhkrutest ning väga vähesel määral rasvaseid toitaineid nagu liha ning munad. Selline toitumine võib sobida üksikutele inimestele, peamiselt neile, kes oma loomult ongi kõhnad. Aga neile, kes on rasvunud, on diabeetikud või koguni metaboolse sündroomiga, on selline kogus süsivesikuid lausa ohtlik.

8. Suure Omega-6 rasvhapete sisaldusega seemned ja õlid on kasulikud.
Meil on vaja saada nii Omega-6 kui ka Omega-3 rasvhappeid õiges vahekorras. Üleliigne Omega-6 rasvhapete söömine taime- ja seemneõlide läbi võivad viia südamehaigusteni. Omega-3 rasvhapete kohta loe lisaks siit.

9. Toitumine, milles on vähe süsivesikuid, on tervisele ohtlik.
Võrreldes madala rasvasisaldusega toitumisega on madala süsivesikutega toitumine tegelikult lihtsam, efektiivsem ja tervislikum viis kaalu alandamiseks, et anda tagasikäik ainevahetushaigustele.

10. Suhkur on ebatervislik, see sisaldab “tühje” kaloreid.
Üldiselt arvatakse, et suhkur on seetõttu kahjulik, kuna sisaldab nn tühje kaloreid. See on tõsi, suhkrus on palju toitaineteta kaloreid, aga see on alles jäämäe tipp. Suhkru kahjulikud mõjud tühjadest kaloritest on palju suuremad, kui räägitakse. Suhkur hävitab laastavalt meie ainevahetuse ja on kaalutõusu ning teiste tõsiste haiguste hüppelauaks.

11. Kõrge rasvasisaldusega toitumine teeb paksuks.
See tundub kuidagi intuitiivne, et süües rasvu, muutume paksuks. See ollus, mis koguneb meie naha alla, muutes meid pealtvaadatuna pehmeks ja paistes olevaks, on rasv. Seega … süües rohkem rasva, peaksime me olema pehmemad ja paksemad. Kuid see ei ole üldse nii lihtne, vaatamata sellele, et rasvas on grammi  kohta rohkem kaloreid (ca´ 9,3kcal ) kui süsivesikutes (ca´ 4kcal) või valgus (ca´4 kcal), siis kõrge rasvasisaldusega toitumine ei tee meid paksuks.

Tegelikkus on see, et toitumine, milles on palju rasva ja vähe süsivesikuid, põhjustab palju suurema kaalukao kui dieet, milles on vähe rasvu.
***

Täies pikkuses artiklit koos viidetega teaduslikele uuringutele saab lugeda Hingepeegli lehel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar