teisipäev, 24. juuni 2014

Glükotoitained - revolutsioon tervise säilitamises







Tõde tänapäeva toidu kohta


Kõigile on hästi teada, et meie igapäevane toit peab meie organismi varustama eluliselt vajalike toiduainetega. Koos toiduainetega organismi sattuvad valgud, rasvad, süsivesikud, vitamiinid ja mineraalid on põhilised “ehitusmaterjalid”, mida kasutatakse ehituseks ja elu tagamiseks.

30 – 40 aastat tagasi kinnitati, et mitmekülgne toitumine on inimese organismi normaalseks funktsioneerimiseks täiesti piisav ja me ei vaja mingeid lisaaineid. Kuid kas ökoloogiliselt puhtad ja toitainerikkad toiduained on meie ajal kättesaadavad?

Suurem osa meie tänapäevasest toidust on töödeldud ega sisalda enam kui 50% meie organismile vajalikke aineid. Roheline korjandus, pinnase töötlemisel kasutatavad kunstväetised ja piserdusained, veel valmimata puuviljade pritsimine kiiremaks valmimiseks ja vilja kiiritamine toimivad hävitavalt toiduainete toiteväärtusele. Samas kasutame toiduks liiga vähe juur- ja puuvilju, marju, pähkleid ja seemneid/viide/. Paljud eluks vajalikud ained arenevad taimset päritolu toiduainetes päikese energia mõjul alles valmimisprotsessi viimase 48 tunni jooksul.

Kaasaegses toidus sisaldub vitamiine ja mineraale, kasulikke rasvu ja sahhariide kaks korda vähem, kui nõuab meie organism. Peale selle sööme me liigselt kõrge suhkru- ja tärklisesisaldusega süsivesikuterikast toitu, mis veelgi suurendab vajadust vitamiinide ja mineraalide järele nende ümbertöötamiseks, suurendab rasvumise riski, depressiooni, enneaegset vananemist.

Kaasaja kuue surmajuhtumi põhjuseks kümnest on vale toitumine!

Mis on glükotoitained?

Teadlaste poolt viimase 20 aasta jooksul läbi viidud uuringud tõestavad, et lisaks vitamiinidele ja mineraalidele eksisteerib veel üks väga tähtis toitainete grupp - glükoproteiinid. Loodi terve glükobioloogia teadusharu. Selle valdkonna uuringuid hinnati Nobeli preemia väärilisteks aastatel 1994, 1999, 2000 ja 2001. Igal aastal avaldatakse üle 20 000 tulemuse glükotoitainete kasutamise kohta.

Meie organism vajab eelkõige tasakaalu. Et ta saaks hästi funktsioneerida, selleks on vaja rida sahhariide, millest 8 on asendamatud (glükoos, galaktoos, mannoos, fukoos, ksüloos, N-atsetüülglükosamiin, N-atsetüülgalaktosamiin, N-atsetüülneuramiin). Neist kahte (glükoos ja galaktoos) saame me otseselt igapäevasel toitumisel, ülejäänud 6 saadavus on drastiliselt kahanenud taimede kasvatusmeetodite moderniseerimise ja taimsete produktide tööstusliku töötlemise tagajärjel.

Asendamatuid sahhariide on emapiimas (sisaldab 5 sahhariidi), Reishi, Schitake, Kordicepsi jt seentes, mõnedes puuviljades (Noni mahl), Aloe veras, küüslaugus, pähklites, hallitusseentes, mereloomade kitiinis (glükosamiin), töötlemata teraviljatoodete kliides jne. Kuid üheski loetletud aines pole nõutud koguses ja korraga kõiki 8 asendamatut sahhariidi.

Milline on glükotoitainete mõju inimese organismile?

Glükotoitainete tarvitamine on väga tähtis instrument nii profülaktikaks, kui inimorganismi paljude haiguste ravimiseks. Mitte asjata ei nimetanud Massachusettsi Tehnoloogia Instituudi ajakiri “Technology review” glükobioloogiat üheks 10-st tähtsamast tehnoloogiast, mis võib muuta maailma (artikkel).

Niisiis, glükotoitainete tarbimine aitab meie organismil ise ennast ravida. Glükotoitainete kasutamine toidulisandina viimase 10-15 aasta jooksul võimaldas teadlastel kindlaks teha selle põhilised mõjupiirkonnad organismile:
  • Tugevneb immuunsüsteem
  • Aeglustub vananemine
  • Organismis väheneb halva kolesterooli tase ja suureneb hea kolesterool
  • Võitleb vähkkasvajaga ja teostab selle profülaktikat
  • Suurendab organismi vastupidavust keemia- ja kiiritusteraapia puhul
  • Taastab liigeste funktsioonid, toimib igasuguste artrooside-artriitide põletikuliste protsesside puhul
  • Parandab osteoporoosi ja luuhaiguste puhul kaltsiumi omastamist
  • Parandab närvisüsteemi tööd depressiooni, mõistuse arengupeetuse, peaaju vigastuste puhul
  • Likvideerib fibroomi, herpese jpm
Sahhariidid mõjuvad hästi ka krooniliste põletikuliste haiguste, kroonilise väsimuse, algava Alzheimeri tõve, skleroosi, autoimmuunsuse, sealhulgas Sclerosis multipleksi puhul, psoriaasi, ekseemi, bronhiaalastma, kandidoosi ja teiste seenhaiguste puhul.

Kes vajab glükotoitaineid? 
  • Nn. “tervete” inimeste kategooria. Tänu glükotoitainetele koos teiste toidulisanditega võib organism pidevalt ja edukalt hoida ennast looduslikus tasakaalus (homöostaas). Kahjuks hakkavad paljud inimesed mõtlema organismi tasakaalu puudumisele alles siis, kui saabuvad valud või haigused.
  • Haiged inimesed. Nendel juhtudel võivad glükotoitained tänu eneseravi võimete rakendumisele mõjuda positiivselt haiguslikule seisundile, mis teatud haiguste puhul omab otsustavat tähtsust.
  • Spordiga tegelevad inimesed. Tasakaalustatud toitumine koos teiste faktoritega võib saada otsustavaks spordirekordite saavutamisel, sportlase vigastuste profülaktikas ja taastumisel. Näiteks on USAs ja Kanadas glükotoitainete tarbimine atleetidele ametlikult lubatud.
  • Kehakaaluga hädas olevad inimesed. Glükotoitained on kehakaalu kontrollimiseks tõeliselt vajalikud. Eksisteerib täpne suhe üleliigse või vähese kaalu ja vitamiinide, mineraalide, aminohapete ja sahhariidide vahel organismis. Kui me anname rakkudele kõike, mida nad vajavad, võime saavutada organismis selle tasakaalu, mis reguleerib isiklikku kehakaalu.
(Allikas: glyconutrition.eu)

Kui Sa soovid glükotoitainete kohta rohkem informatsiooni, siis võta meiega ühendust!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar