
Seda sõnumit on edasi andnud mitmed inimesed, keda loetakse moodsa meditsiini esiisadeks. Ning väga jõuliselt kajastab seda seisukohta 2008. aastal tehtud dokumentaalfilm “Food Matters” (Toit on oluline) – väga otsekohene ja selge film tänapäeva inimeste tervise teemal.
Filmis intervjueeriti mitmeid maailma tippspetsialiste toitumise ja loodusravi alal. Kõik need inimesed väljendasid seisukohta, et ebasobiv toitumine kahjustab meie keha väga olulisel määral, kuid õige toitumise, toidulisandite ja mürkidest puhastumise teel on võimalik ravida paljusid kroonilisi ning isegi surmavaid haigusi, nagu näiteks vähk. Seades eesmärgiks edastada võimalikult kallutamata infot, on film rahastatud sõltumatult ning tegijate sooviks on edastada maailma selget ja lakoonilist sõnumit – toit on oluline.
Suurtest supermarketitest toitu ostes on tõsiasi, et kõige värskem puu- ja köögivili on tõenäoliselt vähemalt viis päeva vana. Lisaks sellele on seda pritsitud ja töödeldud suure hulga erinevate pestitsiidide, herbitsiidide, säilitusainete ja muu keemiaga. Pinnas, kus see toit kasvanud on, kannatab ülekasutamise ja toitainete puuduse käes ning on sisuliselt kõrb.
Ning siis me võtame selle niigi toitainetevaese tooraine ning küpsetame seda, kuigi on hästi teada tõsiasi, et enamik inimesele vajalikke ensüüme ja suur osa kasulikke keemilisi ühendeid hävib ja laguneb isegi kerge aurutamise korral. Kui ehitad maja ja tahad, et see kestaks, siis ei saa sa kasutada halba ehitusmaterjali – ometi just seda teeme oma kehaga. Inimesed vaevlevad kroonilise toitainete puuduse käes, mis teeb neid väsinuks, morniks ja tujukaks.
Igapäevane töödeldud toit ei ole piisav, et keha terve püsiks.
Mida inimene selle teadmisega aga edasi teeb, on juba tema valida. Kindlasti on mugavam endale roosad prillid pähe tõmmata ja väita, et see on ainult Ameerika, Suurbritannia või mõne muu suurriigi probleem. Üldiselt kaldume me arvama, et meil siin Eestis ei ole see olukord nii hull. Fakt on aga see, et läbiviidud terviseuuringute põhjal sööb piisavas koguses puu- ja köögivilju vaid üks viiendik eestlastest.
Aga vähe sellest, et me enda keha vajalikest toitainetest ilma jätame, me teeme suurt kahju ka oma kõige hinnalisemale varandusele - lastele. Me elame maailmas, kus lõviosa meie laste toidust moodustavad viinerid, pihvid, makaronid ja saiakesed. Põhjus, miks lapsed puu- ja köögiviljadest lugu ei pea, peitub eelkõige kodus ja eelkõige eeskujudes, vanemates. Kui me ei õpeta oma järeltulevaid põlvi juba väiksest peale kvaliteetselt ja mitmekesiselt toituma, ei tee nad seda ka täiskasvanuna.
Aga vähe sellest, et me enda keha vajalikest toitainetest ilma jätame, me teeme suurt kahju ka oma kõige hinnalisemale varandusele - lastele. Me elame maailmas, kus lõviosa meie laste toidust moodustavad viinerid, pihvid, makaronid ja saiakesed. Põhjus, miks lapsed puu- ja köögiviljadest lugu ei pea, peitub eelkõige kodus ja eelkõige eeskujudes, vanemates. Kui me ei õpeta oma järeltulevaid põlvi juba väiksest peale kvaliteetselt ja mitmekesiselt toituma, ei tee nad seda ka täiskasvanuna.
Tõe tunnistamine on esimene samm õiges suunas. Siit edasi on veel pikk tee püsivate muudatuste ja paranemiseni, aga kuni me suudame vastu seista kõigele sellele, mida suurtööstused ja meedia meile päevast päeva pähe tahavad määrida, oleme oma tervise heaks juba väga palju ära teinud.
Sinu keha pole prügikast - ära pane sinna igast rämpsu!
Söö terv(is)eks!
Allikad ja muu kasulik:
Päristoidupõhised lahendused
"Toit on oluline - sa oled see, mida sööd" Telegram 2013
"Toitumisteadlane: praegu kasvab Eestis terve põlvkond alatoitunud lapsi" Pealinn 2013
Päristoidupõhised lahendused
"Toit on oluline - sa oled see, mida sööd" Telegram 2013
"Toitumisteadlane: praegu kasvab Eestis terve põlvkond alatoitunud lapsi" Pealinn 2013
"Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuring" Tervise Arengu Instituut 2012
"Toitumisalane uuring Põhja- ja Baltimaade elanike hulgas" Norbagreen 2002
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar