PORGAND on väga toitaineterikas. Nii viljalihas kui ka koores on alfa- ja beetakaroteeni, mis on naha ja limaskestade uuenemist soodustava A-vitamiini tähtsad toorained. Porgandi koorimisega läheb kaotsi suur hulk kiudaineid ja antioksüdandina toimivaid fenoolhappeid. Enne söömist pese porgand harjaga korralikult puhtaks.
KARTUL sisaldab närvi- ja immuunsüsteemile vajalikke B-rühma vitamiine ja C-vitamiini ning kaaliumi, magneesiumi ja fosforit. Kõik kartulis leiduvad vitamiinid ja mineraalained peidavad end vahetult koore all. Kui soovid menüüd tervislikumaks muuta, tasub kartuleid süüa koos koorega. Hõõru või kraabi kartulikoor enne toiduvalmistamist korralikult puhtaks ning pese hoolikalt.
KURK ei ole eriti toitaineterikas köögivili, sisaldades peamiselt K-vitamiini, mis aitab luukude moodustada ja on vajalik soolestikubakteritele. 99% sellest vitamiinist asub aga kurgikoores. Süües kurki kooritult, läheb kaduma ka märkimisväärne annus organismisõbralikku looduslikku soola ning seedimist soodustavat ensüüm pepsiini sarnast ainet.
Peale nende jääd õuna koorides ilma ka paljudest teistest antioksüdantidest, mis arvatakse pärssivat vähirakkude arengut ning vähendavat veresooneseintele kogunevat rasva. On kindlaks tehtud, et õunakoore antioksüdandid aitavad kahandada ultraviolettkiirguse kahjustavat toimet ning mõjutavad positiivselt vere plasmasisaldust. Uurimused on näidanud, et kõige paremini pääsevad õunas peituvad kasulikud ained mõjule just üheskoos. Kuigi rahvameditsiinis soovitatakse tarvitada kuivatatud õunakoori ja juua õunamahla, on eeskätt soovitatav süüa ikkagi värskeid koorimata õunu.
PIRN paistab silma organismile üliolulise C-vitamiiniga, millest suur osa koos teiste antioksüdantidega asub koores. Koorides eemaldad ka märkimisväärse hulga pirnikoore värvainetest, millel, nagu ka antioksüdantidel, on immuunsüsteemi tugevdav ning kasvajarakkude arengut pidurdav toime.Meie igapäevamenüüsse kuuluvatest värsketest puu- ja köögiviljadest saaks organism palju rohkem vitamiine ja mineraalaineid, kui me neid enne söömist ei kooriks. On kindlaks tehtud, et põhiline osa inimesele vajalikest ainetest peitub viljade koores või selle vahetus läheduses. Enne söömist või toiduvalmistamist tuleks aedviljad hoolikalt pesta, et vabaneda nende pinnal olla võivatest bakteritest, mulla-, väetise- ja taimekaitsejääkidest ning säilitusainekihist.
SELLER on tähtis toitaineteallikas, sisaldades nahale ja närvisüsteemile olulisi C- ja B6-vitamiini, foolhappeid, kiudaineid, kaaliumi ja mangaani, aga ka maksa ja neerude tööks olulisi ühendeid. Märkimisväärne osa nendest ainetest asub sellerikoores. Sellerist toitu valmistades eemalda vaid juure sitked kiud.
SELLER on tähtis toitaineteallikas, sisaldades nahale ja närvisüsteemile olulisi C- ja B6-vitamiini, foolhappeid, kiudaineid, kaaliumi ja mangaani, aga ka maksa ja neerude tööks olulisi ühendeid. Märkimisväärne osa nendest ainetest asub sellerikoores. Sellerist toitu valmistades eemalda vaid juure sitked kiud.
PUNAPEET sisaldab organismi üldtugevdavaid foolhappeid, C-vitamiini, kiudaineid ja antioksüdante. Aineid leidub kogu punapeedis, kuid koorituna kaotab peet eriti palju just last ootavatele emadele vajalikke foolhappeid.
TSITRUSVILJAD on olulised immuunsüsteemi tugevdava C-vitamiini allikad. Suur hulk sellest vitamiinist asub aga kas koores või selle aluses valges osas. Koortega koos lähevad kaduma ka pektiinikiud, millel arvatakse olevat võime vähendada vere nn halva kolesterooli sisaldust ning seedimist soodustav ja organismist vedelikku väljutav toime. Püüa toiduvalmistamisel tarvitada ka tsitrusviljade koori.
Allikas: Tervis Pluss
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar