neljapäev, 5. september 2013

Sügis toidulaual

Ilmad hakkavad vaikselt jahedamaks minema ja õhus on tunda sügiselõhna.
Sügis pakub hulgaliselt imemaitsvaid ja kasulikke saadusi, mis on heaks põhjuseks õhtuti jälle korralikult kokata :) Kirjutame tänases artiklis eelkõige kodumaistest viljadest, aga ka paarist vähe eksootilisemast ekseplarist, et hämarduvatesse õhtutesse särtsakust juurde anda :)

Lillkapsas

Lillkapsa magus, kergelt pähkline maitse sobib suurepäraselt sügis-talviseks kõrvalroaks. Ta maitseb suurepäraselt eelkõige aurutatuna, aga võib püreestada ka supi sisse.
Kasulikud omadused:
* Sisaldab endas ühendeid, mis võivad ennetada vähkkasvajate teket
* Sisaldab rikkalikult fütotoitaineid, mis võivad alandada kolesterooli
* Hea C-vitamiini allikas

Brüsseli kapsas

Õigesti tehtuna maitsevad need köögiviljad taevalikult. Kombineeri Brüsseli kapsast vürtside, ürtide ja näiteks balsamiäädikaga, et anda nende maitsele sära ja särtsakust.
Kasulikud omadused:
* Ainuüksi 100ml portsjon sisaldab rikkalikult K-vitamiini
* Hea foolhappe allikas
* Väga hea rauaallikas

Kaalikas

Kaalikas oli veel mõned aastakümned tagasi eestlaste toidulaual äärmiselt populaarne, kuid välismaise kaubavaliku suurenedes on tema tähtsus oluliselt langenud. Oma maitselt sobib ta suurepäraselt pajaroa sisse, koos porganditega püreestatuna sobib ta hästi ka supi sisse. Või hoopis midagi huvitavat - rösti teda koos ingveri, mee ja sidruniga.
Kasulikud omadused:
* Hea kiudainete allikas
* Hea C-vitamiini allikas

Peet

Nagu ka kaalika puhul, on punapeedi osatähtsus eestlaste toidulaual aja jooksul vähenenud. Punapeeti võib süüa salatites, suppides ja mujal värskelt, kuivatatult, soolatult, marineeritult ja konserveeritult. Toitudesse sobivad ka peedi noored lehed.
Kasulikud omadused:
* Väga hea kiudainete allikas
* Sisaldab rikkalikult rauda
* Sisaldab rikkalikult kaaliumit

Kabatšokk

Erinevalt suvikõrvitsast on kabatšokil korralik tekstuur ja kergelt magus maitse. Tänu tema paksule koorele võib kabatšokki säilitada kuid. Kõige paremini maitseb ta koos teiste sügisandidega, aga ka koos kaneeli ja ingveriga.
Kasulikud omadused:
* Sisaldab oomega-3 rasvhappeid
* Suurepärane A-vitamiini allikas

Kõrvits

Lisaks eestlaste traditsioonilise jõuluroana tuntud marineeritud kõrvitsasalatile saab temast teha näiteks imemaitsvaid kooke, pirukaid ja isegi pudingut.
Kasulikud omadused:
* Sisaldab rikkalikult kaaliumit
* Väga hea kiudainete allikas
* Hea B-rühma vitamiinide allikas

Pastinaak ehk moorputk (loe artiklit moorputkest siit)

Moorputk on pärit küll Vahemeremaadest, aga see kasvab edukalt ka meie kliimas. Ja kuigi ta pole kasvatajate hulgas väga populaarne, on ta sügise saabudes poelettidelt leitav. Moorputke võib vabalt kasutada ka porgandi asemel, kuigi ta on heledamat värvi ja tunduvalt magusama, peaaegu pähklise maitsega. Maitsesta moorputkega riisitoitusid või püreesta seda suppide ja kastmete hulka.
Kasulikud omadused:
* Sisaldab rikkalikult kaaliumit
* Hea kiudainete allikas

Õun

Magusad ja hapud, toorelt ja küpsetatult - õunad on imemaitsvad. Kindlasti sööge õunu võimalusel koos koorega, sest see sisaldab suurel hulgal südamele kasulikke flavonoide.
Muud kasulikud omadused:
* Sisaldab rikkalikult antioksüdante
* Sisaldab rikkalikult kiudaineid

Pirn

Magusa ja mahlase maitse tõttu on pirnid rahva seas väga populaarsed. Pirnidest söögi valmistamisel tuleb nende suurepärane maitse veel eriti hästi välja, seega küpseta või keeda neid lisaks toorelt söömisele kindlasti.
Kasulikud omadused:
* Hea C-vitamiini ja vase allikas
* Hea kiudainete allikas

Granaatõun

See kergelt hapukas puuvili on saanud populaarseks eelkõige tänu tema suurele antioksüdantide sisaldusele. Granaatõuna mahla võib muuhulgas kasutada ka marinaadides ja seemneid võib maitsemeelte ergutamiseks salatitele lisada.
Kasulikud omadused:
* Sisaldab rikkalikult antioksüdante
* Hea C-vitamiini allikas
* Hea foolhappe allikas

Kiivi

Kasuta seda magusat puuvilja toitudele troopilise maitse lisamiseks. Ta maitseb suurepäraselt koos maasikate või apelsini või ananassiga ja rikkalikus puuviljasalatis koos kõigi mõeldavate puuviljadega. 
Kasulikud omadused:
* Suurepärane C-vitamiini allikas (parem veel kui apelsin)
* Hea kaaliumi ja vase allikas

Greip

Tema vaieldamatult hapu maitse tõttu eristub greip tugevalt teistest tsitrusviljadest. Lisa teda salatisegudele, kombineeri koos avokaado ja krevettidega või naudi kosutavat ja antioksüdantide-rikast klaasitäit greibimahla.
Kasulikud omadused:
* Väga hea C-vitamiini allikas (ligikaudu 75% päevasest vajadusest)
* Sisaldab lükopeeni  (karotinoid, mis toimib antioksüdandina)
* Sisaldab rikkalikult pektiini

Mandariin
See väike ja magus tsitrusvili on sügisestes toitudes tõeliselt värskendav. Väga hea tervisesegu saab mandariinidest, mandlitest, datlitest ja meest või kasuta mahlaks pressituna koos õli, veiniäädika ja ingveriga toorsalatites.
Kasulikud omadused:
* Hea C-vitamiini allikas
* Hea beetakaroteeni allikas

Datlid

Kuigi kohalik datlihimuline leiab poelettidelt peamiselt kuivatatud või konserveeritud vilju, on harva võimalik osta ka värskeid datleid. See Lähis-Idast pärit magus puuvili sobib hästi nii erinevatesse hautistesse kui ka mitmesugustesse magustoitudesse.
Kasulikud omadused:
* Madala rasvasisaldusega
* Hea kiudainete allikas
* Hea kaaliumi allikas

Allikas: www.health.com, www.aialeht.ee

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar