Me kõik vajame aegajalt abi tuju tõstmisel. Suur osa inimesi pöördub abi saamiseks toidu poole ja tegelikult ei olegi see väga vale käitumine - tuleb lihtsalt osata valida õiged toiduained, et kasu oleks maksimaalne. Anname teile siinkohal paar soovitust, kuidas teadlikult toitudes oma enesetunnet ja tuju parandada.
Sardiinid
Rasvastest kaladest nagu lõhe, makrell ja sardiinid, leitavad oomega-3 rasvhapped moodustavad suure protsendi meie ajukoest – enamasti ajurakkude membraanis. Oomega-3 rasvhapped hoiavad rakkude membraane paindlikuna ja tagavad neorotransmitterite - aju signaalkemikaalide – efektiivse töö. Teadlased on avastanud, et inimesed, kelle oomega-3 rasvhapete protsent on madal, on rohkem altimad depressioonile ja kehvemale enesetundele. Sinu keha ei tooda neid olulisi rasvhappeid, seega tuleb need omandada toidust.
Kaer
Madala GI-ga (glükeemilise indeksiga) süsivesikud nagu kaer, kaunviljad ja täisterariis ning -pasta, vabastavad glükoosi vereringesse aeglaselt - see aitab hoida sinu veresuhkru ja tuju stabiilsena, andes seejuures su immuunsüsteemile lisajõudu. USA teadlased Judith ja Richard Wurtman, kes on pioneerid toidu ja tuju omavaheliste seoste uurimisel, leidsid, et süsivesikud mängivad võtmerolli trüptofaani kui aminohappe ajju sisenemisel ja seal serotoniiniks (nö õnnehormooniks) muutumisel. Lisaks sinu heaolu ja õnnelikkuse parandamisele, arvatakse, et serotoniin aitab reguleerida ka söögiisu ja unemustreid.
Spinat
Mitmed uuringud on näidanud, et inimesed, kelle organismis on madal foolhappe (vitamiin B9) tase, on rohkem depressioonis ja tunnevad end kehvasti. Süües rohelist lehtköögivilja nagu spinatit, brokkolit, sparglit ja brüsseli kapsast, aga ka vasikamaksa ja läätsesid, aitad sa oma tuju üleval hoida.
Šokolaad
Šokolaad on imeline segu erinevatest koostisainetest - lisaks stimuleerijatele nagu kofeiin ja teobromiin, sisaldab kvaliteetne šokolaad ka fenüületüleenamiini jälgi, kemikaali, mis on sarnane amfetamiinile, mis omakorda aitab vabastada endorfiine (nö mõnu- ja naudingumolekule). Joovastava kokteili lõpetuseks sisaldab šokolaad ka teatud kemikaali, mis jäljendab vähesel määral kanepi eufoolilist mõju ajule.
Kana
Söö kana- ja kalkunirinda aminohappe trüptofaani imendumise suurendamiseks ja serotoniini tootmise ergutamiseks (vt ka kaer).
Brasiilia pähklid ehk parapähklid
Need on parimad seleeni allikad (munad on ka head). Viimastel aastakümnetel on selle olulise mineraali tarbimise hulk vähenenud ja paljud inimesed saavad seda vähem kui igapäevane soovituslik kogus (RDA). Mitmed uuringud on näidanud suurenenud depressiooni, ärritavuse ja rahutuse kasvu madala seleenitaseme tõttu, seega süües parapähkleid paaril korral nädalas, ennetate oma tuju langust.
Vesi
See on midagi, millest me tihti mööda vaatame, aga vesi on eluliselt oluline iga raku funktsioneerimiseks. "Mitte ainult Sinu keha, aga ka sinu aju kannatab dehüdratsiooni all," ütleb Dr Emma Williams Suurbritannia Toidusihtasutusest. Iga kerge dehüdratsioon võib mõjuda sinu keskendumisvõimele, seega pea meeles ilmast olenemata rohkelt vett tarbida.
Kofeiin
Lühidalt öeldes suurendab see tähelepanuvõimet ja energiataset. Nagu viimastest Bristoli Ülikooli teadlaste uuringutest selgub, kofeiini ergutav mõju regulaarsel tarbimisel väheneb ja kohvi juues paraneb üksnes üldine enesetunne. Ole aga ettevaatlik, sest liigses koguses kofeiini võib põhjustada ärritavust ja närvilisust, samal ajal kui igapäevase regulaarse doosi tarbimise ununemisel suureneb sinu vastuvõtlikkus peavalule.
Suhkur
Te võite ihata suhkrustatud toite, kui te tunnete end väsinuna või halvasti ja see on tõsi - paar küpsist või tükike kooki annab teile kohese energiapuhangu, kui suhkur jõuab vereringesse. See efekt on aga lühiajaline. Niipea kui teie veresuhkru tase langeb, tabab teid energiakriis koos tuju langusega ja te vajate järgmist doosi magusat. Selle asemel eelistage aeglase vabanemisegasüsivesikuid sisaldavaid snäkke nagu pähklid, rosinad, tükike puuvilja, seemneid või jogurtit puuviljadega.
Alkohol
Liiga palju alkoholi teeb teie tujule karuteene - esimese kahe klaasi jooksul aitab see teil tunda end lõõgastatult ja rahulolevana, aga koguse suurenedes tabab teid vastupidine efekt, jättes teile tihti hella ja depressiivse tunde ka järgmiseks päevaks. Alkohol pärsib ka paljude aju tervise jaoks vajalike toitainete imendumist, seega tarbi mõõdukalt ja vastutustundlikult.
Allikas: www.deliciousmagazine.co.uk
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar