Kes meist ei tahaks aegajalt tunda rohkem energiat ja jõudu? Loomulikult me teame, et hea ööuni, regulaarne treening ja tõhus stressi ennetamine võivad mingiks ajahetkeks anda vajaliku energiasööstu, kuid aru saamaks, miks me oleme väsinud ja loiud, peame hoolikalt märgistama energiaröövlid meie elus. Üheks selleks võib olla näiteks toitumine.
"Meie keha sõltub otseseselt toidust saadavast energiast ja toitainetest, seega mida (ja millal ja kuidas) sa sööd, võib sind mõjutada kas ergutavalt või väsitavalt," ütleb Jennifer Sacheck, PhD, toitumisteaduste professor Tuftsi Ülikoolist.
Põhjused, miks toit ja toitumisharjumused väsimust võivad tekitada ja mida selle vastu ette võtta:
1. Söögikordade vahelised ajad on liiga pikad
Mida teha: näksi varakult, näksi tihemini
Iga kord, kui sa oled rohkem kui kaks tundi söömata, langeb sinu veresuhkur ja see on energia seisukohast halb. Toit varustab keha glükoosiga, mida kantakse kehas edasi vereringe abil. Meie keharakud kasutavad glükoosi peamise energia transportija, adenosiin trifosfaadi (ATP), tootmiseks. Sinu aju vajab seda. Sinu lihased vajavad seda. Iga sinu keharakk vajab seda. Aga kui sinu veresuhkur langeb, pole ATP tootmiseks piisavalt toorainet ja selle tagajärjel hakkavad kõik asjad allamäge minema - sa muutud väsinuks, näljaseks, ärritunuks ja ei suuda korralikult keskenduda. Näksi väga kergelt iga 2-4 tunni tagant ja hoia sellega oma veresuhkru tase ühtlasena. Ampsa midagi tunni jooksul pärast ärkamist - siis on veresuhkru tase kõige madalam.
2. Sinu hommikusöögi juures domineerivad "saiatooted"
Mida teha: Tarbi veeslahustuvaid kiudaineid
Energia seisukohast on sinu kõige suuremaks vaenlaseks magus hommikusöök: nisujahust röstsai, muffinid, saiakesed jne. Selle asemel alusta oma päeva kiudainetega (veeslahustuvaid kiudaineid sisaldavad näiteks kaerahelbed, oder, pähklid jmt). Veeslahustuvad kiudained tekitavad lahustumisel soolestikku nö. filtri, mis aeglustab suhkrute ja rasvade imendumist. Seejuures näitavad uuringud ka, et hommikuti kiudaineterikka toidu (nt täistera röstsai, odrajahuleib, kaerahelbepuder) tarbimisel vähenevad veresuhkru hüppelised langused päeva jooksul ja inimene tunneb end energilisemalt.
3. Sa sööd valesid juurvilju
Mida teha: Suurenda roheliste lehtköögiviljade (brokkoli, kapsas) koguseid
Loomulikult ei ole olemas sellist asja nagu "vale" juurvili, aga energia seisukohast oleks hea laiendada valikut ristõieliste hulgas, nagu brokkoli, peakapsas, rooskapsas, lillkapsas või lehtkapsas. Need köögiviljade tõelised rokkstaarid sisaldavad isotiotsüanaate - ühendeid, mis vastutavad glükoosi muundamise eest ATP-ks.
Isotiotsüanaadid aktiveerivad Nrf2-nimelise proteiini, millest toodetakse mitokondreid, mis vastutavad glükoosi muundamise eest ATP-ks - mida rohkem mitokondreid sul on, seda paremini töötavad sinu musklid ja seda vähem väsinuna sa end tunned.
4. Sa väldid punast liha
Mida teha: tarbi rohkem raua-rikkaid toite
Oled sa pigem taimetoitlane? Naistele: on sinu menstruatsioon pikk ja raske? Oled sa kohvi- ja/või teesõber? Kui sa vastasid kasvõi ühele küsimusele jaatavalt, vajad sa tõenäoliselt rohkem rauda. Ligi 12% 20-49.a naistest kannatavad rauavaeguse all. Sa võid küll süüa parima ja tervislikema toitumiskava järgi, aga võid rauapuuduse tõttu end ikkagi väsinuna tunda. Kõige parem raua-allikas on maks, veiseliha, aga ka aedoad, spinat ja teraviljatooted. Et su keha omastaks toitust rauda paremini, söö C-vitamiinirikkaid toite (tsitrusviljad ja mahlad, marjad, isegi tomatid) ja väldi/vähenda kohvi ning tee tarbimist - tees ja kohvis leiduv tanniin vähendab oluliselt raua imendumist organismis.
5. Sa kõrvaldasid menüüst liiga palju süsivesikuid
Mida teha: lisa menüüsse täisterapastad ja tomatid
Meie kehad toimivad tänu süsivesikutele ja on äärmiselt kahju, et nad viimasel ajal nii halva kuulsuse on omandanud. Tuftsi Ülikoolis läbiviidud uuringu tulemusel leiti, et naised, kes olid äärmiselt rangel süsivesikutevaesel dieedil, sooritasid tunduvalt halvemini mäluga seotud ülesandeid, võrreldes naistega, kes vähendasid toidus kaloreid, kuid mitte süsivesikute arvelt.Süsivesikud aitavad kehal energia saamiseks põletada rasva, ilma et peaks hävitama lihaskudet. Liitsüsivesikud, mis on tarbitud koos valkude, rasvade ja küllaldaste kiudainetega, annavad ainevahetusele tükiks ajaks tööd ja keha energiatase püsib seega kauem ühtlaselt kõrge.
Allikas: health.com
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar