Inimene suudab sünteesida ainult üksikuid vitamiine (B3-, B5-, K-vitamiini, retinooli ß-karoteenist, päikesekiirguse toimel ka D-vitamiini), aga neidki vaid sobivate lähteühendite ja välistingimuste koosmõjul. Selline puudulik sünteesivõime tähendab sõltuvust söödud toidu kvaliteedist, seega vitamiinid ilma toiduta ei omastu.
Vitamiinid jaotatakse:
1. Rasvlahustuvad
2. Vesilahustuvad
Rasvlahustuvad vitamiinid ja nende parimad allikad:
A (retinoidid) - kala- ja loomamaks, või, karotenoidid – oranžid ja kollased köögiviljad (paprika, porgand, apelsin, papaia)
D (kaltsiferoolid) - kalarasv, munakollane, või, pärm, rikastatud piimatooted
E (tokoferoolid) - taimsed õlid, seemned, pähklid, oliivid, täisterajahu
K (füllokinoonid) - spinat, kapsas, hernes
Vesilahustuvad vitamiinid ja nende parimad allikad:
B1 (tiamiin) - idud, sealiha, pärm, kaerahelbed, täisteraviljatooted, pähklid
B2 (riboflaviin) - maks, pärm, mandel, muna, juust, brokkoli, kaunviljad, kliid, seemned, spinat
B3, PP (niatsiin, nikotiinhape, niatsiinamiid, nikotiinamiid) - kliid, maks, pärm, seemned, pähklid, idud, kala, linnuliha, seened
B4 (koliin) - munakollane, kalamari, sardiin, makrell, kapsas
B5 (pantoteenhape) - maks, pärm, kaunviljad, seened, pähklid, muna, kana, kartul, tomat, piim
B6 (püridoksiin) - idud, kliid, kala, maks, pärm, pähklid, kana, kaunviljad, sea- ja veiseliha, munakollane, banaan
H (biotiin) - munakollane, pärm, maks, pähklid, kama, idud, neerud
B9, B10, B11 (folaadid - foolhape, folatsiin) - pärm, maks, kaunviljad, idud, kliid, spinat, brokkoli, lillkapsas, rohelised taimeosad, paprika, pähkel, maasikas, neerud
B12 (kobalamiin) - maks, munakollane, kala(konserv), juust, veiseliha, kana, piim
C (askorbiinhape) - puu- ja köögiviljad, marjad, mahl - astelpaju, kibuvits, mustsõstar, tikker, maasikas, paprika, kaalikas, brokkoli, tomat, kapsas, kartul, tsitruselised, kiivi
Vitamiinipuudus
Esmased vitamiinide puudujäägitunnused on väsimus ja meeleolumuutused, samuti nahakahjustused.
Vitamiinipuudus võib tekkida mitmel põhjusel:
- toitumuslik-olmelised põhjused (toiduainete defitsiit nälgimisel; tasakaalustamata ühekülgne toit; toiduainete vale töötlemine (nt liiga pikaajaline kuumutamine); imendumishäired, mida tekitavad nt. alkoholism, suitsetamine, kohvi liigtarbimine)
- füsioloogilised põhjused (osade vitamiinide kõrgenenud vajadus näiteks väikelastel, rasedatel, imetavatel naistel või vanuritel)
- organismi teatud haiguslikud seisundid
- organismi pidev kõrgendatud valmisolek haigustekitajate suhtes (talvine gripihooaeg)
Kätte on jõudmas aasta kõige pimedam ja kurnavam aastaaeg, seega on praegu just õige aeg üle vaadata oma toiduvalik ja toitumisharjumused, et talvekuud tervelt ja õnnelikult üle elada. Pea meeles - muutused algavad väikestest asjadest.
Allikas: toitumine.ee
Meie loodusliku ja tervisliku tootevaliku leiad siit
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar