Antioksüdandid on toitained, mis on leitavad meie igapäevasest toidust ja võivad aidata aeglustada oksüdatiivse stressi tekitatud kahjusid meie kehades. Kui meie keharakud kasutavad hapnikku, toodavad nad vabu radikaale, mis kahjustavad meie organismi, see on nagu kehasisene rooste. Antioksüdandid võivad ennetada ja parandada vabade radikaalide poolt tekitatud kahjusid.
Kestev sügav oksüdatiivne stress võib põhjustada või süvendada mitmesuguseid haigusi, nagu vähk, kardiovaskulaarsed haigused, ateroskleroos, hüpertensioon, isheemia-reperfusioonikahjustused, suhkrutõbi, närvisüsteemi kahjustavad haigused (Alzheimeri tõbi ja Parkinsoni tõbi) ning reumatoidartriit.
Tuntakse üle 30 000 fütotoitaine ja neist umbes 5000–10 000 tarbitakse toiduga. Arvatakse, et portsjon köögivilju võib sisaldada üle 100 erineva fütotoitaine. Fütotoitainete sisaldus sõltub viljast, selle kasvutingimustest, küpsusastmest jpt teguritest. Et saada maksimaalset kasu puu- ja köögiviljades leiduvatest toitainetest ning fütotoitainetest, tuleb süüa erinevaid vilju.
Tuntuimad antioksüdandid fütotoitainetena ja nende parimad allikad:
Kõige tuntumad antioksüdandid ja millistest toiduainetest neid leiab:
A-vitamiin - porgand, kabatšokk, brokkoli, tomat, kapsas, lehtkapsas, melon, virsik, aprikoos
C-vitamiin - apelsin, paprika, brokkoli, rohelised lehtköögiviljad, maasikas, tomat
E-vitamiin - pähklid, seemned, täisteratooted, rohelised lehtköögiviljad, taimeõli
Seleen - kalad, koorikloomad, punane liha, teraviljad, kaunviljad, muna, kana, küüslauk
Mõned antioksüdandid esinevad fütotoitainetena.
Fütotoitained on bioaktiivsed komponendid, mis ei ole esmavajalikud toitained, kuid mis omavad positiivset efekti tervisele sealhulgas aitavad tagada hormonaalset tasakaalu organismis. Neid leidub ainult taimedes ja seostatakse taimede endi kaitseomadustega, samuti värvuse, lõhna ja maitsega.Mõned antioksüdandid esinevad fütotoitainetena.
Tuntakse üle 30 000 fütotoitaine ja neist umbes 5000–10 000 tarbitakse toiduga. Arvatakse, et portsjon köögivilju võib sisaldada üle 100 erineva fütotoitaine. Fütotoitainete sisaldus sõltub viljast, selle kasvutingimustest, küpsusastmest jpt teguritest. Et saada maksimaalset kasu puu- ja köögiviljades leiduvatest toitainetest ning fütotoitainetest, tuleb süüa erinevaid vilju.
Tuntuimad antioksüdandid fütotoitainetena ja nende parimad allikad:
Flavonoidid/polüfenoolid - soja, punane viinamari, granaatõun, jõhvikas, tee
Lükopeen - punased puu- ja köögilviljad nagu tomat, paprika, punane greip, arbuus
Luteiin - rohelised ja kollased viljad nagu kapsas, brokkoli, kiivi, rooskapsas, spinat, mais
Lignaan - linaseemned, kaerahelbed, oder, rukis
Nagu näha, esineb antioksüdante paljudes tervislikes toiduainetes, eriti erinevates teraviljades, puu- ja köögiviljades. Seepärast pea meeles - mida rikkalikum on toidulaud, seda kindlamini tagame me oma kehale piisavas koguses kõike vajalikku, sh antioksüdante.
Nagu näha, esineb antioksüdante paljudes tervislikes toiduainetes, eriti erinevates teraviljades, puu- ja köögiviljades. Seepärast pea meeles - mida rikkalikum on toidulaud, seda kindlamini tagame me oma kehale piisavas koguses kõike vajalikku, sh antioksüdante.
Allikas: choosereal.com; toitumine.ee
Meie loodusliku tootevalikuga saab tutvuda siin.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar