kolmapäev, 10. juuli 2013

Tervis metsast ja aiast

Marjaaeg on juba ammu alanud ja kogub üha tuure. Seepärast on praegu ka parim aeg end kasulike vitamiinidega turgutada ja poputada. Kui teil on aga mõni tervisemure, siis on just õige aeg uurida  rahvameditsiinitarkusi ning oma vaevustele sobiv leevendus leida. Tea, mida Sa sööd - teadlik toitumine on terve keha vundament.

Õige aeg on ka talviste varude kogumiseks. Ideaalne säilitusviis talveks on puuviljade-marjade värskelt hoidmine (õunad, pirnid, jõhvikad) või sügavkülmikus külmutamine (marjad, maitsetaimed, supijuured). Nii on need meeldivama maitsega ning tervislikud. Selleks aga läheb tarvis nõuetekohast hoiuruumi ja mahukat sügavkülmikut. Kui aga sellist võimalust pole, saab aia- ja metsasaadusi ravimteede ja mitmesuguste roogade tarvis ka kuivatada. 


Marjade kasulikkus

* Maasikad sisaldavad suures koguses fenoole, mis on tugevaimad teadaolevad antioksüdandid. See kaitseb keharakke vabade radikaalide kahjustuse eest. Marjades leidub C- ja A-vitamiine ning samal ajal ka olulisi aineid, nagu fosfor, raud, kaalium ja kaltsium, mis leevandavad kõrgvererõhust tingitud probleeme. Rauda on keskmises marjas umbes 10% jagu, lisaks sellele sisaldab maasikas hulgaliselt ka muid igapäevases toitumises vajaka jäävaid mikroelemente.

* Metsmaasika marjad ja lehed sobivad oma suure rauasisalduse tõttu lastele, aga ka reuma- ja liigesehaigetele.

* Vaarikas on väärt ravimmari tänu sellele, et sisaldab fruktoosi, sahharoosi, glükoosi, orgaanilisi happeid, pektiini, parkaineid, rauda, vaske ja kaltsiumiühendeid. Vaarikas on hulganisti flavonoide, fenoolkarbonhappeid ning C- ja E- vitamiini. Tuntud taim külmetushaiguste puhul, kuid hea ka soolepõletiku, reuma, peavalu, kinnise köha ja kehvveresuse korral. Nii marjad, lehed kui ka varred on võrdse ravitoimega. 

* Murakas on oma suure C-vitamiini ja karotiinisisaldusega äärmiselt toitev - temas leidub bukett mineraalaineid, mis teeb marjast lausa ravimi. Keedist valmistades ärge marjatupse ära visake - kuivatage need kindlasti ravimteeks. Seda soovitatakse neeruhaiguste (neerukivide ja -liiva) puhul, aga ka siis, kui kehasse koguneb vedelikku.

* Põldmarjast (põldmurakast) kasutatakse ravimina noori lehti ja marju. Marjades on rikkalikult C- ja E-vitamiini, kaaliumsooli ja mangaani. Kuivatatud marjadest ja lehtedest saab maitsva tee, mis parandab külmetushaigusi, on röga lahtistav, põletikuvastane, higistama ajav ja rahustava toimega. Kuivatatud marjadest tehtud teed on kasulik juua siis, kui on neuroos, gastriit, mao- ja kaksteistsõrmiku haavand, toidumürgitus jne.

* Punase sõstra marju ja hoidiseid on rahvameditsiinis kasutatud külmetushaiguste puhul higistama ajava ja palavikku alandava vahendina. Mahla juuakse ka kusihappesoolade (podagra ja kusekivitõbede põhjustajate) väljaviimiseks organismist. Punase sõstra mahl on antiseptilise toimega ning seetõttu hea vahend kollatõve ja mürgituse raviks. Mahl mõjub ka reumaatiliste valude vaigistajana. Marju soovitatakse süüa toorelt mao ülihappesuse esinemisel. Marjad ja neist tehtud hoidised parandavad ainevahetust ning lihaste ja elundite tegevust.

* Mustsõstra marjad ja lehed on kasutusel külmetushaiguste, neerukivitõve, neeruvaagna- ja põiepõletiku korral. Mustsõstar korrastab vererõhku ning väljutab liigesepõletikest tekkinud soolasid.

Kasulik nipp! Sõstramaskid puhastavad suurepäraselt nägu, annavad nahale elastsuse, parandavad ainevahetust. 

* Karusmarjad sisaldavad rohkesti kaaliumi ja teisi mikroelemente. Tikritee on hea rasvumise, kõhukinnisuse, ainevahetushäirete, kehvveresuse ning südamehaiguste puhul.

* Mustikal on põletikuvastased omadused. Ka lehed ja varred tuleks kuivatada (võib korjata varakevadest hilissügiseni), sest suure C-vitamiini, parkainete, flavonoidide ja mikroelementide sisalduse tõttu on mustikas ravim suhkruhaiguse ja seedehäirete puhul ning kõhunäärme haigestumisel (taastab rakke). Mustikalehetõmmist ja marju soovitatakse nägemise halvenemisel. Mustikalehetõmmis ravib ägedat psoriaasi.

* Pohlad ja pohlatee (marjadest, lehtedest ja vartest) leevendavad luuvalu, krampe, peavalu, naistehaigusi, põie- ja neerupõletikku.

* Jõhvikates sisalduval bensoehappel ja tema sooladel on nii mikroobe hävitav kui ka nende elutegevust pärssiv toime. Jõhvikad ergutavad maomahla ja kõhunäärme nõre eritust, olles seetõttu head kasutada mao alahappesuse ning kõhunäärmepõletiku (pankreatiidi) esimese staadiumi korral. Jõhvikatest on abi neeru-, põie- ja kuseteedehaigetel. Jõhvikamahl meega ravib angiini ja bronhiiti. Pidev marjade söömine aitab ära hoida nakkushaigusi.
 
* Kibuvitsa-, viirpuu- ja roosimarjad on ideaalne arstim südame ja veresoonkonna haiguste puhul - neis on palju C-vitamiini ja karotiini.

* Kadakamarjad on head neerukivide korral. (Kui soovite viirpuu- ja kadakamarju toidus kasutada, tuleb enne kuivatamist seemned ja kivid eemaldada.)

* Pihlakamarju peaksid suhkruhaiged ja rasvumise all kannatajad kasutama nii toiduna kui ka teena. Kuivatatud marjad on teena hea ravim ka neeruhaiguse ja seedetrakti põletiku korral.

Arooniamarjad on profülaktikaks ja raviks kapillaaride suurenenud läbilaskvuse ja hapruse korral; ateroskleroosi, neeruhaiguste, suhkruhaiguse, reuma ja allergia puhul.

* * *

Loomulikult saab kõiki marju kasutada toiduvalmistamisel - eeskätt magustoitudes, aga ka putrudesse segatult, vormiroogades, küpsetistes rosinate asemel jne.


Allikas: kodutohter.ee, aialeht.ee, figuurisõbrad.ee, elukiri.ee

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar