Marjaaeg on juba ammu alanud ja kogub üha tuure. Seepärast on praegu ka parim aeg end kasulike vitamiinidega turgutada ja poputada. Kui teil on aga mõni tervisemure, siis on just õige aeg uurida rahvameditsiinitarkusi ning oma vaevustele sobiv leevendus leida. Tea, mida Sa sööd - teadlik toitumine on terve keha vundament.
Õige aeg on ka talviste varude kogumiseks. Ideaalne säilitusviis talveks on puuviljade-marjade värskelt hoidmine (õunad, pirnid, jõhvikad) või sügavkülmikus külmutamine (marjad, maitsetaimed, supijuured). Nii on need meeldivama maitsega ning tervislikud. Selleks aga läheb tarvis nõuetekohast hoiuruumi ja mahukat sügavkülmikut. Kui aga sellist võimalust pole, saab aia- ja metsasaadusi ravimteede ja mitmesuguste roogade tarvis ka kuivatada.
Marjade kasulikkus
* Metsmaasika marjad ja lehed sobivad oma suure rauasisalduse tõttu lastele, aga ka reuma- ja liigesehaigetele.
* Vaarikas on väärt ravimmari tänu sellele, et sisaldab fruktoosi, sahharoosi, glükoosi, orgaanilisi happeid, pektiini, parkaineid, rauda, vaske ja kaltsiumiühendeid. Vaarikas on hulganisti flavonoide, fenoolkarbonhappeid ning C- ja E- vitamiini. Tuntud taim külmetushaiguste puhul, kuid hea ka soolepõletiku, reuma, peavalu, kinnise köha ja kehvveresuse korral. Nii marjad, lehed kui ka varred on võrdse ravitoimega.
* Murakas on oma suure C-vitamiini ja karotiinisisaldusega äärmiselt toitev - temas leidub bukett mineraalaineid, mis teeb marjast lausa ravimi. Keedist valmistades ärge marjatupse ära visake - kuivatage need kindlasti ravimteeks. Seda soovitatakse neeruhaiguste (neerukivide ja -liiva) puhul, aga ka siis, kui kehasse koguneb vedelikku.
* Mustsõstra marjad ja lehed on kasutusel külmetushaiguste, neerukivitõve, neeruvaagna- ja põiepõletiku korral. Mustsõstar korrastab vererõhku ning väljutab liigesepõletikest tekkinud soolasid.
Kasulik nipp! Sõstramaskid puhastavad suurepäraselt nägu, annavad nahale elastsuse, parandavad ainevahetust.
* Karusmarjad sisaldavad rohkesti kaaliumi ja teisi mikroelemente. Tikritee on hea rasvumise, kõhukinnisuse, ainevahetushäirete, kehvveresuse ning südamehaiguste puhul.
* Mustikal on põletikuvastased omadused. Ka lehed ja varred tuleks kuivatada (võib korjata varakevadest hilissügiseni), sest suure C-vitamiini, parkainete, flavonoidide ja mikroelementide sisalduse tõttu on mustikas ravim suhkruhaiguse ja seedehäirete puhul ning kõhunäärme haigestumisel (taastab rakke). Mustikalehetõmmist ja marju soovitatakse nägemise halvenemisel. Mustikalehetõmmis ravib ägedat psoriaasi.
* Pohlad ja pohlatee (marjadest, lehtedest ja vartest) leevendavad luuvalu, krampe, peavalu, naistehaigusi, põie- ja neerupõletikku.
* Kibuvitsa-, viirpuu- ja roosimarjad on ideaalne arstim südame ja veresoonkonna haiguste puhul - neis on palju C-vitamiini ja karotiini.
* Kadakamarjad on head neerukivide korral. (Kui soovite viirpuu- ja kadakamarju toidus kasutada, tuleb enne kuivatamist seemned ja kivid eemaldada.)
* Pihlakamarju peaksid suhkruhaiged ja rasvumise all kannatajad kasutama nii toiduna kui ka teena. Kuivatatud marjad on teena hea ravim ka neeruhaiguse ja seedetrakti põletiku korral.
Arooniamarjad on profülaktikaks ja raviks kapillaaride suurenenud läbilaskvuse ja hapruse korral; ateroskleroosi, neeruhaiguste, suhkruhaiguse, reuma ja allergia puhul.
* * *
Loomulikult saab kõiki marju kasutada toiduvalmistamisel - eeskätt magustoitudes, aga ka putrudesse segatult, vormiroogades, küpsetistes rosinate asemel jne.
Allikas: kodutohter.ee, aialeht.ee, figuurisõbrad.ee, elukiri.ee

Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar